top of page
IMG_6663.jpg

Granskauen Hundetrening

Trening av hund er både moro og utfordrende.
Jeg ønsker at flere skal få et best mulig liv med hundene sine, og få formidlet hvor viktig det er med en god oppdragelse for å få en god hverdag!

Følg meg på sosiale media:

  • Granskauen Kennel
  • Granskauen Kennel
  • YouTube
  • TikTok

Fra valp til voksen hund

Det er viktig å huske på at fra dagen du henter valpen er du ansvarlig for dens trening, og du bør gjerne ha tenkt litt gjennom hvilke grenser du vil sette for hunden, hva du ønsker at den skal lære, og hva du ønsker å bruke den til. Trening av hund handler om å lære hunden hvordan den skal håndtere hverdagen sammen med deg. 

En selskapshund skal stort sett trene hverdagslydighet, og med en buhund i hus er det lurt å være klar over at man må være forberedt på å trene mye ro og miljø. En buhund kan ha sterke instinkter, og det er din jobb som hundeeier å lære den hva du forventer av den.

Hvis du skal trene mot konkurranse bør du lese deg opp på reglementet i grenen du ønsker å konkurrere i, og starte tidlig med grunntreningen. Uansett sport er det usedvanlig viktig med god grunntrening og grunnleggende lydghet. En konkurransehund skal ikke bare kunne mange forskjellige kommandoer, og utføre dem under press. De skal kunne fungere i alle mulige miljøer, så de må vendes til store folkemengder, blafrende ringbånd, trening i pøsende regnvær og på alle typer underlag. 

Trening av valp banner2.png

Hvordan skal du starte?

Det kan være overveldende og en stor utfordring å trene en hund for første gang. 

Husk at alle individer er forskjellige, og du må finne ut hva som fungerer best for deg og hunden din. 

Her er noen gode tips du kan bruke når du skal starte treningen: 

Hvordan lærer hunden?

Uansett hvilken øvelse du skal trene på, så lærer hunden ut fra assosiasjoner. Den vil alltid forsøke å utføre øvelser som i hundens hode er tiggeatferd. Noe av de mest vanlige atferdene hunden har når den tigger etter mat er å sitte, ligge, hoppe opp på deg, løfte labben og bjeffe. Dersom den ved mange gjentagelser får mat hver gang den sitter vil den assosiere atferden "sitt" med belønning. All atferd den assosierer sterkt med belønning vil den forsøke å utføre neste gang det kan være mat å få. 

Kommando: 

Det spiller ingen rolle hva du kaller de forskjellige øvelsene. Om du kaller det sitt, ligg, dekk, eller noe helt vilkårlig annet har ikke noe å si så lenge du er konsekvent og alltid bruker det samme ordet. Merk også at "legg deg" og "ligg" IKKE er samme kommando. Hunden vet ikke at dette er to ting som betyr det samme! Bestem deg for hva øvelsen skal hete, og vær konsekvent på dette. Velg også ord som ikke blir brukt i dagligtalen. Dersom ordet blir brukt ofte utenfor treningen vil det miste sin betydning for hunden. 

Belønningsord

Under trening blir det fort slik at man skryter uhemmet av hunden, og det SKAL man gjøre. Men hvordan skal hunden vite forskjellen på hva som er skryt, og hva som betyr at øvelsen er riktig/ferdig? Ved å velge seg et belønningsord og holde seg til det vil man gi hunden muligheten til å skille på disse to. Ordet du velger må ikke være noe du bruker når du skryter, og heller ikke noe som brukes i dagligtale. Jeg bruker "yess" fordi jeg sjeldent sier det til vanlig, og det er ikke noe jeg sier under vanlig skryting. Ordet er kort, og gjør det enkelt for meg å markere riktig atferd. Unngå setninger som "nå var du flink" og typiske skryteord som "dyktig". Ordet avløser øvelsen, og forteller hunden at den utførte oppgaven korrekt og er ferdig med øvelsen. 

Hva skal hunden kunne?

Tenk gjennom hva du ønsker at hunden skal kunne, og hva som er nødvendig opplæring for at den skal fungerer bra i din husholdning. Eksempler på viktige hverdagslige egenskaper hunden bør kunne: 

  • Sitt

  • Legge seg i sengen sin

  • Gå pent i bånd

  • Bli/vente

  • Komme på innkalling

  • Være rolig i travle omgivelser

Tenk gjennom hva du mener hunden må kunne for å fungere optimalt hjemme hos deg. Bor du sentralt må den kunne sitte og vente til du er klar for å gå over veien. Den må kanskje kunne være rolig mens barna løper rundt og herjer, eller vente på at maten blir satt ned på gulvet før den får lov til å kaste seg over skålen. Den må kanskje også kunne gå på plassen sin og legge seg. Tenker du over dette på forhånd kan du være mye bedre forberedt når valpen kommer i hus. Da får du også lært atferden inn fra starten fremfor å måtte løse problemene etter hvert som de dukker opp. 

20230306_154034.png

Aktivisering

En buhund er en hund som trenger mental stimuli, og dette kan gjøres på mange måter. Man man trene lydighet, eller la den snuse etter godbiter i gresset. Om høsten og vinteren liker vi å ta frem aktivitetsmatten vår. Den heter Buster Aktivitetsmatte, og gir hunden mange muligheter til å tenke selv, og jobbe med nesa for å finne frem til godbitene som er gjemt inni de forskjellige lommene. Matten er svært slitesterk og har blitt hyppig brukt. Her er en video der vi demonstrerer bruk av matten:

bottom of page