top of page

Steg 2:
Innlæring

Når du har vært gjennom steg 1 med innlæring av omvendt lokking og belønningsord er du klar for å starte med innlæring av de første kommandoene. Start gjerne økten alltid med en repetisjon av noe hunden allerede kan for å sette den inn i arbeidsmodus. Hunder som forstår en øvelse har fått en sterk assosiasjon mellom kommandoen og øvelsen, men for å oppnå dette må vi stegvis bygge opp denne assosiasjonen med positiv forsterkning. 

Her vil du få en liten innføring i hvordan du lærer hunden øvelsene som er veldig praktiske i vanlig hverdagslydighet. 

  • Sitt

  • Dekk

  • Gå fot / på plass

  • Bli /vent

  • Gå bak

  • Legge seg / på plassen sin

Sitt

Øvelsen "sitt" betyr at hunden skal fra stående posisjon sette rumpa i bakken og ende opp i en sitt-posisjon. 

Dette er en svært naturlig tiggeatferd i hunden som er enkel å fremprovosere. Her er det om å gjøre å klare å se forskjellen på når hunden sitter fordi den tigger, og når den sitter fordi den har forstått øvelsen.

Man starter med å bygge en assosiasjon mellom øvelsen å sette rumpa i bakken og belønning i form av godbiter. Når vi har bygget denne assosiasjonen kan vi begynne å legge på ordet "sitt" når hunden allerede sitter. Her er det lurt å ikke gå for fort frem slik at vi ikke forstyrrer eller ødelegger denne assosiasjonen. Når vi har repetert kommandoen på øvelsen mange nok ganger kan vi starte å si kommandoen tidligere, altså mens hunden er på vei ned i en sitt. Til slutt skal man kunne si ordet for å få hunden til å sitte, men det tar tid og tålmodighet å få hunden til å forstå denne sammenhengen, så ikke gå for fort frem!

Dekk

Neste steg før du starter med å lære hunden din kommandoer, triks og andre atferder er omvendt lokking. 

Poenget med denne øvelsen er å lære hunden at det er du som gir den maten, og at den må klare å beherske seg for å få belønningen. 

Målet med øvelsen er at hunden skal forstå at hvis man IKKE hopper etter belønningen så får man den.

Altså: Belønning utløses av venting og selvbeherskelse. 

Vi vil absolutt ha hunder som drives av belønning, og det er viktig å forstå at vi her ikke undertrykker drivet mot belønningen. Men vi forventer at hunden skal klare å beherske seg selv. 

Når vi senere skal lære hunden forskjellige atferder vil dette være en veldig viktig faktor. For eksempel når hunden skal lære "sitt" må den klare å bli sittende helt til den har fått belønningen sin eller beskjed om å reise seg. Dersom den alltid hopper opp for å få godbiten vil den ikke klare å bli sittende mer enn et sekund. En hund som vet at venting=belønning bil derimot bli sittende og forvente at godbiten kommer så fort den sitter stille. 

Gå fot / På plass

Øvelsen har mange navn, og det spiller liten rolle hva du kaller den. Men for ordens skyld har jeg her valgt å bruke disse ordene: 

Utgangsstilling: Hunden sitter på din venstre side på høyde med ditt venstre kne. 

Gå fot: Hunden går på din venstre side på høyde med ditt venstre kne. 

Øvelsen består av flere momenter, altså at hunden skal kunne bevege seg fremover, bakover og i alle retninger på høyde med ditt venstre kne samtidig som den har fokuset festet på deg, og den skal sette seg i utgangsstilling når du stopper. 

Det kan ofte ta litt tid før hunden forstår at alt dette er knyttet sammen, så forsøk å ikke låse deg til et og et moment i treningen. 

Aller først skal hunden lære å komme inn i utgangsstillingen. Dette vil gi den en assosiasjon til at øvelser kan utføres på høyde med føreren fremfor foran slik de fleste starter å trene hverdagslydighet. Når hunden har lært å komme inn i posisjon skal den også lære at den skal forflytte seg utfra hvor fører har sitt venstre ben. Nøyaktigheten i denne øvelsen avhenger av om du skal gå konkurranse eller om det er praktisk for deg at hunden kan gå fot av og til på tur. Kravet i Rallylydighet er at hunden skal være inn forbi en halvmeter, mens i LP skal hunden være nesten uten mellomrom til kneet. 

bottom of page