Bonus: Forebygging
Forhåpentligvis har du fått den perfekte hunden som hverken bryr seg om biler, andre hunder eller fyrverkeri. Men realiteten er at mange hunder både kan utagere og utvise frykt for mange elementer i hverdagen og ved spesielle anledninger. Derfor vil jeg snakke litt om hva du kan gjøre gjennom valpetiden og med din voksne hund for å forebygge redsel og utagering. Disse metodene er nok ikke gode nok dersom skaden allerede har skjedd, men de har hatt utrolig gode forebyggende evner i oppveksten til våre hunder.
Folkemengder
Enten det er utstilling, julaften, 17.mai eller en tur i byen på en travel sommerdag er det særdeles stressende omgivelser for en hund å være i. En hund som ikke har blitt tilvendt slike omgivelser vil sannsynligvis ikke være veldig komfortabel i slike situasjoner.
Ved å ta hunden fra tidlig alder med på steder der det befinner seg mye folk og lære den hvordan den skal håndtere situasjonen vil man legge et utrolig godt grunnlag.
Det spiller ofte liten rolle om det er 100 mennesker eller 1000, for det er uansett en svært stressende situasjon. Ved å trene ro-trening blant folkemengder vil vi lære hunden at forventningen i slike situasjoner er at den skal roe helt ned og slappe av.
De første gangene kan jeg nærmest love deg at det kommer til å ta tid! Selv har jeg sittet i halvannen time og ventet på riktig resultat, så sett av flere timer slik at du ikke må gi deg før målet er oppnådd.
Fyrverkeri og jaktsesongen
Nyttårsaften er mange hundeeieres mareritt. Heldigvis finnes det mange hunder som føler seg trygge og tilfreds når fyrverkeriet smeller som verst, men det er ikke unormalt at de blir svært usikre på disse lydene og lysene.
Mye av skuddredselen kan være genetisk, og det er slett ikke sikkert at du får en hund som er helt trygg når skuddene går.
Men, som forebyggende tiltak finnes det en rekke øvelser og metoder man kan bruke for å gjøre opplevelsen av nyttårsaften litt mer behagelig for både hund og eier. Dette gjelder for øvrig også gjennom hele høsten når jakten foregår og det kan komme skudd fra alle retninger i skogen dersom man er ute på feil dag.
Jeg har heldigvis helt skuddsikre hunder selv, men det stopper meg ikke fra å teste dem hvert år for å være helt sikker på at de fortsatt er trygge.
Dersom du allerede har en skuddredd hund er ikke dette gode nok teknikker til å løse problemet, men bruk det som et forebyggende tiltak slik at både du og hunden din kan nyte lange turer i skogen i jaktsesongen, g tilbringe en trygg og rolig kveld sammen når det nye året ringer inn.