top of page

Steg 4:
Ro-trening

Dette et utrolig viktig trening for alle hunder, men da spesielt hunder som har lett for å stresse eller bli overgiret. Jeg ser mange be om råd om hva de skal gjøre fordi buhunden bjeffer ukontrollert, utagerer, stresser osv. Mange av disse hundene er overstimulert, og det er ikke enkelt å finne roen igjen. 

Visste du at det kan ta opptil 8 timer for en "høy" hund å komme ned igjen?

Du må IKKE undervurdere effekten av ro-trening!

Jeg vil påstå at denne treningen er den aller viktigste du gjør, uansett hva du ønsker å bruke buhunden din til! 

Ro-trening hjelper hunden til å lære hvordan den selv finner roen. 

Belønningsord / klikker

Belønningsordet og klikkeren kommer til å markere atferden som er rett, og derfor er det viktig at hunden forstår hva dette betyr. 

Bestem deg først for hva ordet skal være. Det må være kort og tydelig - jeg bruker ordet "yess". Ordet skal bety "det var riktig atferd, og nå er du ferdig". 

Dersom du velger å bruke klikker i tillegg (disse kan fint kombineres) skal klikkeren bety "DET var riktig atferd". 

Dette steget er veldig enkelt å gjøre, og handler om å bygge assosiasjon for hunden. Husk derfor at hunden skal lære assosiasjonen mellom lyden og belønningen. Bruk gjerne litt tid - over flere økter på dette steget. Og start gjerne de fleste økter med et par repetisjoner av dette. 

Omvendt lokking

Neste steg før du starter med å lære hunden din kommandoer, triks og andre atferder er omvendt lokking. 

Poenget med denne øvelsen er å lære hunden at det er du som gir den maten, og at den må klare å beherske seg for å få belønningen. 

Målet med øvelsen er at hunden skal forstå at hvis man IKKE hopper etter belønningen så får man den.

Altså: Belønning utløses av venting og selvbeherskelse. 

Vi vil absolutt ha hunder som drives av belønning, og det er viktig å forstå at vi her ikke undertrykker drivet mot belønningen. Men vi forventer at hunden skal klare å beherske seg selv. 

Når vi senere skal lære hunden forskjellige atferder vil dette være en veldig viktig faktor. For eksempel når hunden skal lære "sitt" må den klare å bli sittende helt til den har fått belønningen sin eller beskjed om å reise seg. Dersom den alltid hopper opp for å få godbiten vil den ikke klare å bli sittende mer enn et sekund. En hund som vet at venting=belønning bil derimot bli sittende og forvente at godbiten kommer så fort den sitter stille. 

bottom of page