top of page

Granskauen Kennel

Hvem er jeg som oppdretter?

Mitt navn er Ina Margrethe Gabrielsen, jeg er stort sett en blid og fornøyd sørlandsjente i 30-åra med en enorm forkjærlighet for dyr. Jeg, kattene og hundene bor landlig til i Høvåg, en liten bygd i nærheten av Kristiansand. Jeg har vokst opp med katter i huset, og hunder i all nær familie. Mine besteforeldre har drevet med oppdrett av Shetland Sheepdog siden tidlig 80-tallet, og jeg har derfor hele livet hatt valper i umiddelbar nærhet. Som hobby er jeg også fôrrytter for en nydelig hest et par dager i uken. Min første egne hund var riktignok et solid spontankjøp, men det er det beste kjøpet jeg noen gang kommer til å gjøre. Golden Retrieveren Max flyttet hjem til meg i 2013, og han har vært en super læremester for de neste hundene mine, og onkelfigur for valpene.

 

Min første buhund hentet jeg i Trøgstad i 2018. Jeg ville ha en rase med mye futt, som kunne trenes og forhåpentligvis konkurreres med. Jeg måtte lære alt fra scratch, så stakkars Keila (Bernegården's Lara) måtte finne seg i mye prøving og feiling fra min side! Etter hvert begynte vi å konkurrere i Rallylydighet. Så flyttet Lexie (Bernegården's Ragnhild) inn, og hun trente jeg også opp til konkurranse og før hun flyttet fikk hun sitt første napp i klasse 3. I løpet av 2022 oppnådde jeg og Keila mange milepæler inkludert Norsk Rallylydighet Champion (N RL CH). I tillegg bestod vi bronsemerke og sølvmerke i Lydighet og oppnådde LPI tittel. I 2023 debuterte vi i Agility Hopp med AGHI tittel og to napp, og Agility med AGI tittel, tre napp og opprykk til klasse 2. Vi legger stadig nye planer for hva vi ønsker å drive med!

​

Kennelnavnet Granskauen ble godkjent av NKK i 2020, og første valpekullet kom i 2021. Målet for avlen av Norsk Buhund er å avle frem friske, aktive og rasetypiske individer, både med hensyn til gemytt og til utseende. Jeg er medlem av Norsk Buhundklubb og ble valgt inn i avlsrådet høsten 2022, og følger de avlsreglene som er satt av klubben med hensyn til helseundersøkelser og utstillingskrav. I tillegg forsøker jeg å finne komplimenterende kombinasjoner av foreldredyr for å lage så gode individer av buhunder som mulig. 

​

Mine hunder brukes i diverse hundesporter inkludert Rallylydighet, Lydighet og Agility. De stilles også ut på utstillinger, og trenes ellers i Dog-Parkour, diverse søksarbeid og styrketrening. Høsten 2023 ble jeg også godkjent NKK Trinn 1 Instruktør.  

​

Kravene jeg stiller til mine valpekjøpere er først og fremst at valpene skal HD-røntges og øyelyses. Jeg ønsker også at valpen skal minst en gang på utstilling, enten ved at eierne stiller den selv, eller at jeg kan ta den med på en utstilling. Du som valpekjøper må være forberedt på hva en buhund kommer til å kreve av deg, og være aktiv med den slik at den får den mentale og fysiske stimulien den krever. 

​

Som oppdretter ønsker jeg å være der for valpekjøperne mine, følge dem opp og veilede dem underveis. Jeg er aktiv på sosiale media, svarer gjerne på spørsmål og legger ut litt tips og triks her på siden. Skulle du støte på problemer underveis, eller trenge veiledning ønsker jeg å bidra og hjelpe så godt jeg kan. Jeg inviterer alltid til besøk hos meg hvis du lurer på om buhund kan være riktig rase for deg, slik at du kan få møte hundene mine og gjøre deg opp en mening på om dette er riktig rase. 

​

Følg meg gjerne på Instagram, Facebook og Tiktok: @granskauenhund

received_1587262405044103.jpeg
IMG_20210905_131734.jpg

Jobben som oppdretter

Jeg har gjort meg opp en del meninger om hvilket ansvar som ligger hos meg før valpene flytter til sine nye hjem. En av de tingene jeg er mest opptatt av er jobben som gjøres med valpene i form av preging. Derfor skal jeg her fortelle litt om hvilke tanker jeg har rundt dette, og hvorfor jeg er så opptatt av det. 

 

Når? 

Den viktigste perioden for å prege en valp er i perioden fra den er 5 uker til den er 16 uker gammel. Det er i denne alderen den er mest mottagelig for påvirkning, og det er derfor i denne perioden man kan legge det beste grunnlaget for valpens fremtidige liv. Flere av ukene i denne alderen er mens valpen fortsatt bor hjemme hos meg, og derfor er jeg mitt ansvar bevisst og sørger for å utnytte denne tiden som best mulig. 

​

Hvorfor?

Jo bedre grunnlag valpen har, desto bedre vil den klare å takle hverdagen fremover i livet. I pregingsperioden (også kalt sosialiseringsvinduet) har man mulighet til å tilvenne hunden til en rekke miljøpåvirkninger som den vil ha stort utbytte av senere. Det valpen lærer at er trygt i denne perioden vil den anse som trygt resten av livet. Tilsvarende gjelder også for ting den lærer at er farlig i denne perioden. Derfor er jeg nøye på at hunden skal få mange positive opplevelser med sansene sine ved å tilvenne dem forskjellige underlag, lukter, synsinntrykk, smaker og lyder. 

​

Hvordan? 

Metoden heter på fagspråket "habituering". Det handler om å gradvis tilvenne hunden til en påvirkning til det punktet hvor den ikke lenger reagerer på påvirkningen.

I valpebingen sørger jeg for at valpene alltid har varierende underlag å gå på. De skal kjenne forskjellige underlag og teksturer under beina for å bli vant til at alle underlag ikke er like. De får også forskjellige elementer i bingen som lager lyd, som de må krype under eller gjennom for å bli vant til at man noen ganger ikke kan gå rundt ting. De skal høre på høye lyder, kaffetraktere, støvsugere, feiekoster som faller i bakken og mennesker som plutselig bryter ut i latter for å vite at høye lyder av og til skjer, men at det bare er en del av hverdagen. De skal få så mange synsinntrykk som mulig, være med på bilturer og de skal få lukte på mange rare lukter. 

​

Jeg ønsker å være klar på at jeg er en relativt ny oppdretter med mindre erfaring og mye å lære. Mitt fokus er å lage trygge og friske valper, som har mye å tilføre sine familier. De skal være aktive funksjonsfriske og rasetypiske både i form av gemytt og fremtoning. Valpekjøperne mine skal være trygge på at de får en valp som er godt rustet for livet videre, og som skal være godt preget. Som godkjent NKK Trinn1 instruktør har jeg også et godt utgangspunkt med faglig og praktisk kunnskap for å kunne gjøre denne jobben best mulig.

Jeg har også blitt enda mer bevisst på hva valpekjøperne må forberedes på når det gjelder valg av Norsk Buhund som rase, og hvilke utfordringer de må være forberedt på å måtte takle.

bottom of page