top of page
IMG_20210907_170139.jpg

Granskauen Kennel

Jeg ønsker å være klar på at jeg er en relativt ny oppdretter med mindre erfaring og mye å lære. Mitt fokus er å lage trygge og friske valper, som har mye å tilføre sine familier. De skal være aktive funksjonsfriske og rasetypiske både i form av gemytt og fremtoning. Valpekjøperne mine skal være trygge på at de får en valp som er godt rustet for livet videre, og som skal være godt preget for miljø. 

Min erfaring etter å ha oppdratt og preget to valpekull av forskjellig størrelse, er at den jobben jeg gjør er veldig viktig for at valpekjøperne skal ha et best mulig utgangspunkt til videre trening. Jeg har også blitt enda mer bevisst på hva valpekjøperne må forberedes på når det gjelder valg av Norsk Buhund som rase, og hvilke utfordringer de må være forberedt på å måtte takle. 

  • Facebook
  • Instagram

De første ukene

De første ukene var vi naturligvis opptatt av mor, av at vekten på valpene gikk oppover og at de spiste godt. Vi sørget for at de holdt seg varme og passet på at de vokste jevnt og trutt. Etter hvert skulle vi starte kloklipp også. Men helt fra første dagen var vi veldig opptatt av håndtering. Vi er også så heldige at Keila ikke hadde noe problem med å la oss ta på og sjekke valpene jevnlig, hun satte egentlig bare pris på å få litt selskap i valpekassa. 

Det vil si at valpene våre siden de ble født har blitt holdt, håndtert, og blitt koset med. De har blitt sjekket tenner på, klippet klør og tatt på poter og ansikt fra første stund. 

Da de ble tre uker gamle fikk de lov til å komme ut i stuen og være i valpegrinden ved siden av sofaen. De fikk hilse på de andre hundene i huset, og etter hvert også kattene i husholdningen. Fra valpegrinden fikk de fort et blikk på hvordan dagliglivet vårt er, og tante Lexie fikk være mye sammen med dem i grinden for å leke med dem. Max (Golden Retriver) har ikke vært like interessert i dem, men de har allikevel blitt vant til hunder av flere størrelser fra første stund. Vi startet også ved rundt tre ukers alder å ha dem med ut på gresset. Det tok ikke lange tiden fra dette var veldig nytt og rart, til de gjorde forsøk på noen krumspring. 

Contact

I'm always looking for new and exciting opportunities. Let's connect.

123-456-7890 

Opplevelser

Vi har i denne valpetiden hatt besøk av både hunder og mennesker. De fikk raskt være med i stallen for å teste ut andre gulv og underlag, alle luktene i en stall og treffe hestene. De har fått springe på plenen med de voksne hundene våre, hilst på både Norsk Elghund Grå, Alaskan Malamute, Chodsky Pes, Border Collie og flere andre buhunder. De har fått være med på besøk til Stig sin søster der det bor 6 barn, og kost seg på stuegulvet der med dem. De har fått løpe fritt i skogen og på jordet på små turer sammen med mor, og fått teste ut hvordan det føles å være en hund. Vi bærer dem selvsagt opp og ned alt av trapper og slikt, men jeg ville at de skulle kjenne på det å måtte finne løsninger selv. Hvis det lå en stokk i veien, så måtte de finne en vei rundt. 

Som frivillig besøksvenn med hund i Røde Kors har vi snakket en del om dette at hundene vi har med oss på besøk skal være tolerante hunder som ikke blir reagerer på rullestoler og bråkete krykker. Hundene skal tåle å bli klappet litt hardt på av en dement person, eller at noen plutselig skriker ut av intet. Når jeg sier "tåle" mener jeg at hunden skal akseptere at dette skjer midlertidig, og ikke reagere på hendelsen - verken med aggresivitet eller frykt. Denne tankegangen ønsker jeg å bruke når jeg skal miljøtrene valpene. I korte trekk betyr det at valpene skal lære at det er trygt å bli håndtert av mennesker, og at det ikke er farlig selv om noen av dem kan være litt hardhendte i korte perioder (barn, demente). De skal forstå at ubehagelige ting skjer i blant (klippe klør, sjekke tenner, løfte poter, lyse i øyne osv) samtidig som de forstår at dette både er kortvarig og ikke farlig. De skal lære at mennesker kommer i alle mulige forskjellige former, høyder og fasonger, at noen går med hatt, krykker eller rullestol. Mennesker lukter forskjellig, og har forskjellige farger; og de skal lære at alt dette er helt vanlig. Dette gjelder også andre dyr, og andre hunder. De skal se og oppleve at hunder også ser forskjellige ut, og at de kan prate litt forskjellig fra det de lærer av mor. 

Alt dette ønsker jeg at valpene skal oppleve i løpet av de viktigste påvirkningsukene (5-12 uker) for å legge det beste grunnlaget som mulig for en trygg og stabil hund i mange år fremover. Jeg mener at dersom valpen får disse inntrykkene tidlig nok vil man kunne slippe unna mye trøbbel og arbeid senere. Man vil også få en mentalt sterk hund som er rustet for å takle nye situasjoner på en mye bedre måte, og som har lavere risiko for stress i ukjente situasjoner. Spesielt når man snakker om en rase som har rykte på seg for å være "bjeffete" mener jeg dette er viktig. Mye av bjeffingen til buhunder jeg har møtt stammer ofte fra stress og usikkerhet i situasjoner. 

20210625_200837.jpg
IMG_20220716_163225_998.jpg

Ina Margrethe Gabrielsen

Jeg er 32 år gammel jente fra Sørlandet som har vokst opp med en forkjærlighet for dyr. Vi hadde alltid katt selv, og hunder i all vår nærmeste familie. Mine besteforeldre har drevet med oppdrett av Shetland Sheepdog siden tidlig 80-tallet, så jeg vokste opp med valper rundt meg. Jeg har også drevet med hest siden jeg var liten og er nå fôrrytter noen dager i uken. 

Jeg kjøpte min første egen hund som 23-åring. Det var en Golden Retriever som heter Max. Han har vært en utrolig god læremester både Keila og Lexie, og han skal også få være med og prege Fiona ettersom hun vokser opp. Han har vært en utrolig fin onkelfigur for valpekullene. 

Da vi kjøpte Keila var jeg bestemt på at jeg ønsket å lære meg hundetrening skikkelig, og slik ble det. Jeg startet etter en stund å gå stevner i sporten Rallylydighet. Jeg har gått Lexie opp til klasse 3 med et napp til Elite i Rallylydighet, samt bestått bronsemerket i LP. 

Keila og jeg konkurrerer i Rallylydighet Elite, og tok vårt siste Cert i slutten av 2022 med det resultat at vi kunne titulere oss Norsk Rallylydighet Champion (N RL CH). I tillegg har vi bestått bronsemerke i LP og gått inn til en LPI tittel. I 2023 skal vi starte Agility for første gang.

 Jeg har også startet på utdanningen til NKK Instruktør Trinn 1. 

Jeg er aktiv på sosiale medier under @granskauenkennel og legger ut mye treningsvideoer og annet moro. Jeg er også nylig valgt inn i Avlsrådet til Buhundklubben. 

  • Facebook
  • Instagram
IMG_20200905_094705.jpg
bottom of page