IMG_6663.jpg

Trening av hund

Trening av hund er både moro og utfordrende.
Her får du noen tips på veien. 

Trening av en buhund

Her vil vi legge ut tips og triks for vellykket trening av buhund, fra valp til voksen hund.

Trening av hund er en pågående affære som aldri stopper. Det er viktig å huske på at fra dagen du henter valpen er du ansvarlig for dens trening, og du bør gjerne ha tenkt litt gjennom hvilke grenser du vil sette for hunden, hva du ønsker at den skal lære, og hva du ønsker å bruke den til. Trening av hund handler ikke bare om konkurranser. Det handler om å lære hunden hvordan den skal håndtere hverdagen sammen med familien. 

En selskapshund skal stort sett trene hverdagslydighet, og med en buhund i hus er det lurt å være klar over at man må være forberedt på å trene ro-trening, stille-trening og kontakt-trening. En buhund kan ha sterke instinkter, og det er din jobb som hundeeier å lære den hva du aksepterer og ikke.

Hvis du skal trene mot konkurranse bør du lese deg opp på reglementet i grenen du ønsker å konkurrere i, og starte tidlig med grunntreningen. En konkurransehund skal ikke bare kunne mange forskjellige kommandoer, og utføre dem under press. De skal kunne fungere i alle mulige miljøer, så de må vendes til store folkemengder, blafrende ringbånd, trening i pøsende regnvær og på alle typer underlag. 

 
20210626_165517.jpg

Hvordan skal du starte?

Uansett om du skal trene på "sitt", "dekk" eller "stå", skal du belønne hunden når den gjør det du ønsker. En valp som får belønning for å sitte, vil automatisk prøve dette igjen neste gang du har pølse i hånda for å se om den kan få belønning igjen. 

Før du starter treningen bør du bestemme deg for to ting: Hva skal kommandoen hete, og hva er belønningsordet?

Hos oss heter kommandoen feks "sitt" og belønningsordet er "yess". Belønningsordet betyr hovedsakelig: Nå har du gjort øvelsen riktig og er ferdig. Vi bruker også klikker, og klikket forteller hunden hvilken atferd den får belønning for. 

En liten valp kan ikke kommandoene, derfor nytter det ikke å si "sitt" eller "ligg" til en valp og forvente at den skal forstå hva du mener. Desto flere ganger du sier ordet, dess mer forvirret vil valpen bli. Vent derfor med å bruke kommandoene til hunden forstår hvilken atferd du belønner den for. 

Jeg anbefaler deg å starte treningen i denne rekkefølgen: 

1. Belønningsord / Klikker

2. Omvendt lokking

3. Atferd / triks / grunntrening

Forklaring på disse stegene kommer nedenfor. 

Jeg kommer også til å legge ut forskjellige videoer med tips til treningen.

LYKKE TIL MED TRENINGEN!

 

Aktivisering

En buhund er en hund som trenger mental stimuli, og dette kan gjøres på mange måter. Man man trene lydighet, eller la den snuse etter godbiter i gresset. Om høsten og vinteren liker vi å ta frem aktivitetsmatten vår. Den heter Buster Aktivitetsmatte, og gir hunden mange muligheter til å tenke selv, og jobbe med nesa for å finne frem til godbitene som er gjemt inni de forskjellige lommene. Matten er svært slitesterk og har blitt hyppig brukt. Her er en video der vi demonstrerer bruk av matten: