Trening av hund

Her vil vi legge ut tips og triks for vellykket trening av hund, fra valp til voksen hund.

Trening av hund er en pågående affære som aldri stopper. Det er viktig å huske på at fra dagen du henter valpen er du ansvarlig for dens trening, og du bør gjerne ha tenkt litt gjennom hvilke grenser du vil sette for hunden, hva du ønsker at den skal lære, og hva du ønsker å bruke den til. 

En selskapshund skal stort sett trene hverdagslydighet, og med en buhund i hus er det lurt å være klar over at man må være forberedt på å trene ro-trening, stille-trening og kontakt-trening. 

Hvis du skal trene mot konkurranse bør du lese deg opp på reglementet i grenen du ønsker å konkurrere i, og starte med å belønne ønsket adferd allerede dagen etter du henter den. En valp som lærer å tilby mange forskjellige typer atferd som ung, vil lettere kunne læres nye oppgaver når den blir eldre. 

 

Hvorfor bør valpen tilby diverse atferd?

Uansett om du skal trene på "sitt", "dekk" eller "stå", skal du belønne hunden når den gjør det du ønsker. En valp som får belønning for å sitte, vil automatisk prøve dette igjen neste gang du har pølse i hånda for å se om den kan få belønning igjen. 

Før du starter treningen bør du bestemme deg for to ting: Hva skal kommandoen hete, og hva er belønningsordet?

Hos oss heter kommandoen feks "sitt" og belønningsordet er "yess". Belønningsordet er hos oss brukt istedenfor klikker, og betyr hovedsakelig: Nå har du gjort øvelsen riktig og er ferdig. 

Tren inn "Yess" eller klikker før du starter med annen trening!

For å kunne belønne korrekt atferd, og slippe å gjøre feil og forvirre hunden, bør du først trene inn belønningsordet du velger å bruke. Dette kan du gjøre fra sofaen hjemme i stua. Du skal enkelt bare si "yess"/klikke og gi hunden en godbit. Gjenta, gjenta, gjenta. Nå vil valpen fort forstå at "yess"/klikk betyr at det kommer godbit, og selve ordet/klikket blir markøren på hva hunden har gjort riktig. Du vil på denne måten klare å time belønningen helt korrekt. 

1000-kroners tipset: Tren inn omvendt lokking! 

Mange sliter med å belønne riktig, eller å få hunden til å sitte lenge nok til å klare å belønne på rett tidspunkt. Ved å trene inn omvendt lokking vil hunden ha en forventning om å måtte bli i posisjon og vente på at godbiten kommer. 

Dette gjør du ved å tilby en pølsebit i en flat hånd foran valpen, men den får ikke lov til å få den før den trekker seg unna. Om den prøver å ta godbiten (det kommer den til å gjøre) så lukker du og fjerner hånda. Åpne den igjen og vis godbiten, og gjenta helt til valpen stopper opp i et sekund. Den kommer til å lure på hvorfor den ikke får godbiten, og i det sekundet den trekker seg unna/stopper opp, skal den få lov til å få den. Gjenta, gjenta, gjenta! 

Hvordan trene sitt? 

Ha en skikkelig god pølsebit i hånda, stå foran valpen og hold begge hendene på magen. Vent til valpen setter seg. Vent med å si "sitt" til valpen faktisk sitter nede! Når den sitter kan du si "sitt", si deretter belønningsordet "Yess" og gi den pølsebiten. 

Jeg kommer til å legge ut videoer av mange typer trening, for å gjøre øvelsene enklere å forstå for dere. 

Mange flere tips og triks, og videoer kommer i fremtiden. 

LYKKE TIL MED TRENINGEN!

 

Aktivisering

En buhund er en hund som trenger mental stimuli, og dette kan gjøres på mange måter. Man man trene lydighet, eller la den snuse etter godbiter i gresset. Om høsten og vinteren liker vi å ta frem aktivitetsmatten vår. Den heter Buster Aktivitetsmatte, og gir hunden mange muligheter til å tenke selv, og jobbe med nesa for å finne frem til godbitene som er gjemt inni de forskjellige lommene. Matten er svært slitesterk og har blitt hyppig brukt. Her er en video der vi demonstrerer bruk av matten: